Help, de vrijwilliger verzuipt!

vrijwilligers-in-de-knel-site-1.jpg

Je ziet ze iedere week “rondsjouwen” op de club. Altijd bezig en altijd een helpende hand toestekend. Ze klagen zelden hooguit een zucht als ze iets gevraagd wordt waar ze eigenlijk wat minder trek in hebben. De vrijwilligers. En toch zie je dat het steeds moeizamer gaat allemaal. Het schouderklopje komt niet zo vaak meer, de energie kruipt langzaam het lichaam uit. Het wordt teveel en het worden er te weinig. Een signaal om ons eens verder te verdiepen in het leven van een vrijwilliger. Want waarom was hij of zij destijds vrijwilliger geworden en wat gaf nu juist die energie die het voorheen zo leuk maakte? En wat is er nu allemaal veranderd de laatste tijd?

Het lijkt alsof het respect en de waardering enorm is afgenomen. Maar dat is even een aanname. Wat ook zou kunnen is dat door de afname van het aantal vrijwilligers de werkdruk gewoon te hoog wordt. Op je tenen lopen houdt niemand lang vol. En oh ja, dan moet je natuurlijk ook dingen gaan doen die je minder leuk vindt, En dat vreet dan weer energie in plaats van dat het wat oplevert.
Het is veel gissen, dat merk ik wel. En misschien dat het daarom beter is om de vrijwilligers het zelf eens te vragen. Niet door middel van 1 op 1 interviews maar door middel van een groepsdialoog.
Benjegoedbezig? zou graag met een aantal co-sponsoren een instrument ontwikkelen dat grootschalig de dialoog kan faciliteren. We hebben mooie ideeën op de plank liggen om deze sociaal-maatschappelijke uitdaging op te pakken. De vraag is nu alleen nog wie er mee wil doen. Het zou mooi zijn als we samen kunnen achterhalen hoe we de vrijwilligers weer de kracht kunnen geven, zodat we verenigingen weer kunnen laten bloeien. En wat de belangrijkste “drivers” zijn om ook anderen aan te zetten tot een stukje vrijwilligerswerk.
Ik weet 100% procent zeker dat onze plannen substantieel zullen bijdragen aan een duurzamer vrijwilligersnetwerk.

Heb je interesse of wil je meer informatie neem gewoon contact met me op via marc@benjegoedbezig.nl.
Laat de vrijwilligers niet verzuipen!

Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *